Amerikai-kanadai filmdráma, 2009, 158 perc

2012rendező: Roland Emmerich
forgatókönyvíró: Roland Emmerich, Harald Kloser
zeneszerző: Harald Kloser, Thomas Wanker
operatőr: Dean Semler
producer: Roland Emmerich, Larry J. Franco, Harald Kloser
vágó: David Brenner, Peter S. Elliot

John Cusack (Jackson Curtis)
Thandie Newton (Laura Wilson)
Amanda Peet (Kate)
Oliver Platt (Carl Anheuser)
Woody Harrelson
Danny Glover (Wilson elnök)
Chiwetel Ejiofor (Adrian Helmsley)
George Segal (Tony Delgado)
Jimi Mistry (Satnam Tsurutani)

A maják ősi naptára bonyolult csillagászati ismereteket és kifinomult matematikai számításokat igénylő tökéletes alkotás. Egy baj van vele: 2012-ben véget ér és sokan úgy gondolják, nem véletlenül. A világ sem tarthat tovább, mint a misztikus tudást tartalmazó naptár. Néhány vezető tudós 2009-ben igazolta, hogy valóban közel a vég és segítségükkel a világ leghatalmasabb államainak vezetői el is készítették a tervet, amelynek alapján sok ember megmenthető, de távolról sem az összes.
Eljött az idő, egy apró kis földrengéssel kezdődik, mikor még senki se sejt semmit se. Aztán egyik utcán repedés tátong, mindenki csak csodálkozva nézi, főhősünk Jackson Curtis pont a gyerekeiért indul, hogy kirándulni vigye őket a Yellowstone Nemzeti Parkba.
A parkban véletlenül rátalál egy titkos kutatólaboratóriumra és rájön, hogy a kormány hallgatott a közelgő apokalipszisről. Kétségbeesett versenyfutásba kezd az idővel, hogy megmentse a családját: földrengéseket, vulkánkitöréseket, szökőárakat kell túlélnie – mindazt, amit a Föld tartogat a halálra ítélt lakóinak.