Amerikai akciófilm, 2010, 103 perc

A varázslótanonc (The Sorcerer's Apprentice)

rendező: Jon Turteltaub
forgatókönyvíró: Doug Miro, Carlo Bernard, Matt Lopez
zeneszerző: Trevor Rabin
operatőr: Bojan Bazelli
producer: Jerry Bruckheimer
vágó: William Goldenberg

Nicolas Cage (Balthazar Blake)
Jay Baruchel (Dave Stutler)
Alfred Molina (Maxim Horvath)
Teresa Palmer (Becky)
Monica Bellucci (Veronica)
Alice Krige (Morgana le Fay)
Toby Kebbell (Drake Stone)
Omar Benson Miller (Bennet)
James A. Stephens (Merlin)
Jake Cherry (Fiatal Dave)

Nagyon régen élt egy nagyhatalmú varázsló, Merlin (James A. Stephens), titkait 3 tanítványára bízta Balthazar-ra (Nicolas Cage), Veronica-ra (Monica Bellucci) és Horvath-ra (Alfred Molina). De Horvath elárulta őt és szövetkezett Merlin legveszélyesebb elenfelével Morgana-val (Alice Krige). Veronica feláldozta magát, mivel saját testébe zárta Morgana lelkét, de sajnos Morgana erős volt, így Balthazar nem tudott mit tenni minthogy egy babába zárja szerelmét, Veronicát. Az idő során Balthazar a többi ellenségét is ebbe a babába zárta, ahonnan szinte lehetetlen kiszökni.
Miután Merlin meghalt, Balthazar keresni kezdte az a fiút aki rendelkezik Merlin hatalmával és eltudja pusztítani Morganát.
Napjainkban: Dave egy átlagos kisiskolás srác, aki egy osztálykirándulás folyamán mikor randit szeretne kérni egyik osztálytársnőjétől egy kis papír cetlin. A véletlenek folyamán a cetlit elfújja a szél és így pont Balthazar antikváriumba téved be. Ahol Merlin egykori varázsgyűrűjének segítségével kiderül ö az a kisfiú akit oly régóta keres Balthazar. Dave még az üzletben ténfereg, véletlen kinyitja a babát amiből előjön Horvath és a gyűrűt akarja a gyerektől, Balthazar a segítségére siet és harcolni kezdenek egymással. Egy véletlenül felborított mágikus váza, pedig őket bezárja magába 10 évre. A kis Dave-nek persze senki se hisz, az üzlet olyan mintha semmi se történt volna. És most itt maradt “egyedül” a mágikus gyűrűvel a kezén.
10 évvel később, napra pontosan: Dave (Jay Baruchel) már főiskolás, a gyűrűt már rég elfelejtette, és épp fizikavizsgájára készül, mikor egyik órán véletlenül ismét találkozik gyerekkori szerelmével Becky-vel (Teresa Palmer) aki az egyetemi rádiónál dolgozik délutánonként. Dave elkíséri őt és segít megjavítani a villámsújtotta rádió antennát, így a lány igencsak hálás lesz neki és talán Dave újra esélyt kap, és lány iránt érzett egykori vonzalma is beteljesülhet.
Ugyanebben az időben egy házban fura jelenség következik be, egy régi vázával kapcsolatban. Melyből előbújik elsőként a gonosz Horvath aki próbálja megsemmisített a vázát mielőtt Balthazar is előkerülne, de nem jár sikerrel, így ismét mindketten szabadok lesznek.
Kezdődhet a harc kettőjük közt, a céljuk elérése érdekében, ugyanis mindketten a babát és az mára már felnőtté vált Dave-t keresik a gyűrűvel.
Vajon kinek sikerül megtalálni, amit keresnek és mire fordítják azt, és mi lesz a babába zárt Veronica-val és Morgana-val?