Amerikai fantasztikus film, 2010, 101 perc

Alice Csodaországban (Alice in Wonderland)

rendező: Tim Burton
író: Lewis Carroll
forgatókönyvíró: Linda Woolverton
zeneszerző: Danny Elfman
operatőr: Dariusz Wolski
jelmeztervező: Colleen Atwood
producer: Tim Burton, Jennifer Todd, Suzanne Todd, Richard D. Zanuck
vágó: Chris Lebenzon

Mia Wasikowska (Alice Kingsley)
Johnny Depp (Kalapos)
Helena Bonham Carter (Vörös Királynő)
Anne Hathaway (Fehér Királynő)
Stephen Fry (Vigyori Úr)
Michael Sheen (Nyalka Nyúl)
Matt Lucas (Tutyika / Mutyika)
Alan Rickman (Bölcselő)
Crispin Glover (Kör Bubi)
Christopher Lee (Sárkánygyík)
Noah Taylor (Badar)
Barbara Windsor (Hőscincér)

Alice (Mia Wasikowska) 19 éves és itt az ideje, hogy megkérjék a kezét, ám ö ezt még nem sejti még az eljegyzési partira vezető úton se. Beszélget édesanyjával a hintóban, hogy megint furát álmodott, amit gyerekkorában is: Beesik egy sötét lyukba majd furcsa lényeket lát egy vigyorgó macskát, egy nyulat mellényben és egy kék hernyót. A bálon persze megtudja Alice, hogy miért is van itt, de ö nem szívesen menne hozzá egy ellenszenves csúnya alakhoz. Majd észreveszi azt a mellényes nyulat akit álmában már látott, utánaered a parkban, ám a nyúl egy üregben eltűnik, Alice pedig az üregbe esik, pont mint álmában.
Hosszas zuhanás után megérkezik Alice Csodaországba, pontosabban egy teremeben találja magát, ahonnan csak egy aprócska kis ajtó lehet a kiút. Talál az asztalon egy italt amitől összemegy, pont akkorára hogy kifér az ajtón, és máris a csodás világ tárul szeme elé, tele furcsa lényekkel. Újra találkozik a mellényes nyúllal, egy fura ikerpárral egy madárral, kisegérrel és mind azt vitassák, hogy ö e a jó Alice. Hogy igazuk kiderüljön Alicet a Bölcselőhöz viszik, ott egy mágikus tekercset mutatnak neki, amiben le van rajzolva, hogy Alice menti meg őket, és megöli a sárkányt. Alice persze azt mondja nem ő az, és a többiek is azt hiszik, hogy a nyúl egy másik Alicet hozott el.
Majd hirtelen a semmiből egy nagy gonosz lény a Romboló tör be közéjük és mindannyiukat üldözi, és a egy fura katonákból álló sereg pedig elfogja a nyulat és a többieket.
Alice szinte egymagára marad, vajon mit tesz hiszen kikel derítenie hová vitték a nyúlat és utána kell járnia mi van a sárkánnyal. És útja során talán újabb fura lényeket lát, barátokat szerez.