Amerikai sci-fi, 2009, 166 perc

Avatarrendező: James Cameron
forgatókönyvíró: James Cameron
operatőr: Mauro Fiore
zene: James Horner, Simon Franglen
producer: James Cameron, Jon Landau
vágó: John Refoua, Stephen E. Rivkin

Sam Worthington (Jake Sully)
Zoe Saldana (Neytiri)
Sigourney Weaver (Dr. Grace Augustine)
Stephen Lang (Miles Quaritch)
Giovanni Ribisi (Selfridge)
Michelle Rodriguez (Trudy Chacon)
Joel Moore (Norm Spellman)
CCH Pounder (Moha)
Dileep Rao (Dr. Max Patel)

Jake (Sam Worthington) elveszítette ikertestvérét, egy élet befejeződött, de egy új élet elkezdődött, ugyanis azt a feladatot kapja, hogy a testvére helyébe lépjen és elutazzon a távoli Pandora bolygóra. A bolygón egy ritka és igen értékes ásványt bányásznak, viszont neki nem ez lesz a feladata. A Pandórán él egy emberszerű faj a Na’vik, kultúrájuk, nyelvük szinte teljesen különbözik az emberétől. A tudósok kitenyésztettek egy félig ember félig Na’vik hibridet ami csak egy tudattal nem rendelkező test. Még szerencse, hogy Jake és testvére génkészlete ugyan az, így ő kapja meg a testvérének szánt avatart. Ugyanis egy gép segítségével az agyukat összetudják kapcsolódtatni és így irányítani az avatart.
Jake a háborúban megsérült és deréktól lefelé megbénult, de most addig még az avatar testében van, szinte visszakapta lábait, talán ezért is vállalta el a megbízást. Ámbár a kutatócsapathoz van beosztva, a katonai parancsnokságtól egy titkos feladatot kap, melyet végre kell hajtania mindenáron.
Egy küldetés során, mikor a dzsungelbe repülnek, kutatási célokkal, sajnos balul sül el minden, és Jake ott ragad a veszélyekkel teli éjszakában. Ám ez szinte szerencse is hiszen ekkor ismerkedik össze egy igazi Na’vikal, Neytirivel (Zoe Saldana) aki a helyi törzsfőnök lánya. Lehetőséget kap bebizonyítani a Na’vik nép számára, hogy ő más mint a többi avatar.