Amerikai akciófilm, 2009, 121 perc


Képlet (Knowing)
rendező: Alex Proyas
forgatókönyvíró: Ryne Douglas Pearson, Juliet Snowden, Stiles White
zeneszerző: Marco Beltrami
operatőr: Simon Duggan
producer: Todd Black, Jason Blumenthal, Alex Proyas, Steve Tisch
vágó: Richard Learoyd

Nicolas Cage (John Koestler)
Chandler Canterbury (Caleb Koestler)
Lara Robinson (Lucinda Embry/Abby Wayland)
Rose Byrne (Diana Wayland)
Nadia Townsend (Grace Koestler)

A történet 1959-ben kezdődik egy átlagosnak mondható kis iskolában, ahol bár a tanítás már elkezdődött, de a hivatalos iskola avató ünnepség még csak ezután lesz. A diákok azt a megtisztelő feladatot kapták, hogy rajzolják le hogyan képzelik el az elkövetkező 50 évet. És majd ezeket a képeket berakják egy időkapszulába. Lucinda egy különleges vagyis inkább furának mondható kislány aki csupa véletlenszerűnek tűnő számokat irt az elképzelt jövő lerajzolása helyett.
Napjainkban, 50 év múlva: John Koestler (Nicolas Cage) hallássérült kisfiával Caleb-el egyedül él otthonukban. Még John az egyetemen asztrofizikát tanít, addig a fia az iskolába jár. De nem akármelyik iskolába, hanem ugyanabba ahová 50 évvel ezelőtt azt az időkapszulát helyezték el.
Ismét nagy ceremónia van az iskolában, ezúttal a kapszula kinyitása. A diákok megkapják a képeket, Calebek valami véletlen folyamán a Lucinda által írt számok jutnak. Otthon ezt édesapjának is megmutatja, aki összefüggéseket fedez fel rajta. Néhány szám dátumot jelent az elmúlt 50 év súlyosabb katasztrófáinak dátumát és a halottaik számát. Természetesen senki nem hisz nekik, úgy hiszik csak bemagyarázta, mert a felesége is egy ilyen katasztrófában hunyt el.
De van még 3 dátum ami az elkövetkező napokban lesz és talán ez bebizonyíthatja feltevését.