Amerikai akciófilm, 2010, 126 perc

Tron: Örökség (TRON: Legacy)

rendező: Joseph Kosinski
forgatókönyvíró: Adam Horowitz, Richard Jefferies, Edward Kitsis
zeneszerző: Daft Punk
operatőr: Claudio Miranda
producer: Sean Bailey, Steven Lisberger
vágó: James Haygood

Jeff Bridges (Kevin Flynn / Clu)
Garrett Hedlund (Sam Flynn)
Olivia Wilde (Quorra)
James Frain (Jarvis)
Michael Sheen (Castor / Zuse)
Bruce Boxleitner (Alan Bradley / Tron)
Beau Garrett (Siren Jem)
Amy Esterle (Mrs. Flynn)

A kis 7 éves Samnek Apja Kevin a játékprogramozó mesél egy fura elektronikus világról, a rácsról, amit ő alkotott meg, fantasztikus dolgokról, lemezpárbajozásról, fénycsíkokon futó motorokról. És megígéri fiának, hogy egyszer neki is megmutassa.
Ám Kevin Flynn az ENCOM vezérigazgatója hirtelen eltűnik, cége vezetését mások veszik át.
20 év múlva: Az ENCOM cég ép egy újonnan fejlesztett Op. rendszer 12. kiadását akarja bemutatni és majd árusítani. Bár Kevin ezt ingyenesnek szánta. Közben valaki betör a gyárba és feltöri az adatbázist, majd feltölti a netre az egész Op. rendszert, így már mindenki számára ingyenesen elérhető. Persze kitalálhatnánk ki is a betörő, nem más, mint Kevin Flynn fia Sam, noha ő az örököse apja cégének, de ő inkább csak így irányítja saját módján.
Sam egy rejtélyes üzenetet kap apja egykori barátjától, miszerint rácsipogtak Kevin egykori irodájából a rég bezárt játékteremből.
Sam elindul hát, hogy megfejtse a rejtélyt, akkor akad rá egy titkos alaksori irodára, és egy még ma is működő számítógépre, ahol kutakodni kezd és ekkor valami fura dolog, történik vele, egy másvilágba találja magát. Rájön hogy ez a rács, de máris veszélyben van, hiszen egy szökött programnak nézik és elfogják. A rács már nem olyan, mint ahogy az apja tervezte, hisz átvette az irányítást Clu egy fejlett program akit Kevin saját másaként teremtett.
Samet az arénába hurcolják, ahol játszania kell, kap egy új ruhát és egy lemezt, amire mentik az adatait. Ezután máris párbajok sorában találja magát, és még motoroznia is kell, az esélyei nem túl jók. Megmentésére siet egy harcosnő Quorra ki, elviszi az apjához.
Vajon Quorra segítségével le tudják e győzni Clut, na és hol van a kijárat, vagy örökre bennragad Sam is, mint az apja?